Inbouwen parkeersensoren Volvo S60 2003

Benodigdheden: 

Installatieomschrijving inbouw sensoren in achterbumper:

http://vccs.volvocars.se/accessories/ local
Installatieomschrijving inbouw sensoren in voorbumper: 

http://vccs.volvocars.se/accessories/ local

NB. De omschrijvingen zijn niet op alle punten 1 op 1 te volgen (daar worden originele Volvo sets ingebouwd), maar voldoende duidelijk om zelf sensoren te kunnen plaatsen. 

Inbouwsensoren:

Via Ebay heb ik de volgende set sensoren gekocht, bestaande uit: 

8 sensoren;
1 scherm;
2 stuurapparaten;
8 st. bekabeling;
1 boor, tie raps en stekkertje;
Handeling (in het Duits, maar goed te volgen)

Alles zit netjes verpakt. Het pakket kostte tijdens de herfstaktie 79 euro. Voor 15 euro extra aan verzendkosten had ik ze thuisliggen.

http://cgi.ebay.de/

Benodigd gereedschap:

Dopsleutelset;
Schroevendraaier (torx);
Tape;
Tie raps en kniptang;
Accuboormachine;
Houtboortje 6mm;
Staalboortje 6 mm;
Popnageltang;
Poetsdoeken en kleden;
Camera met volle batterijen ;-)

Achterbumper

Lees eerst de omschrijvingen rustig door, er is een los tekstdeel en een gedeelte met illustraties, goed te volgen. Zoek alvast de benodigde gereedschappen en leg een kleed achter je auto.

Haal vooraf de autosleutel uit het contact!

Om de achterbumper te demonteren volg je de omschrijving in de handleiding:
Haal het vloerdeel en de zijdelen uit de kofferbak en trek/klik voorzichtig de plastic onderrand (beschermrand) uit de kofferbak.
 
Let erop dat je de stekkertjes van de binnenverlichting links en rechts even uitklikt!
 
Haal de accu los (volg daarvoor de omschrijving op de sticker van de beschermkap, eerste de - pool los etc.) Doe een doek om de - draad om contact te voorkomen, de + draad blijft wel mooi hangen.
Haal ook even de ontluchtingsslang van de accu los alvorens de accu te verwijderen.
 
Tip: aan de rechterzijde in de nis onder het achterlicht kun je alvast de stekker van de antenne uitklikken (anders trek je die straks mee bij het afhalen van de bumper en kun je hem stuk trekken) hij zit helemaal onderin, het is een witte klikstekker.

FOTO 1

 
het witte stekkertje rechtsonder van de antenne

Links- en rechts in de wielkast moet je een torx schroef losdraaien (deze zit ong. halverwege de wielkast en naast de kunststof beschermkap van de wielkast (je ziet een kleine uitsparing ter grootte van de schroefkop). Een aantal slagen losdraaien is voldoende. Deze schroef klemt de bumperrand tegen de auto aan, het uiteinde van de bumper (randje) moet je hier even omheen buigen om straks de bumper af te nemen.


FOTO 2

 

deze torxschroeven moeten los

Boor nu de popnagels uit onderaan de wielkast, je ziet ze zo zitten. De onderzijden van de bumpers zitten hiermee vastgemaakt. Gebruik een scherpe ijzerboor van 6 mm. Met een accuboor boor je ze zo uit.

 
FOTO 3

 
onderin zitten de popnagels

Neem nu vlgs. illustratie 9 de beschermfolie (plakfolie) uit op de achter(binnen)zijde van de kofferbak. Deze stukken zijn geperforeerd en je kunt ze er zo uittrekken. Hierachter zitten de openingen naar de bouten die je los moet draaien om de bumper af te nemen.

Tip: doe je schroeven en ander uitgenomen onderdelen in een aparte bak, om ze straks weer terug te kunnen vinden ;-)

Draai de bouten uit (4 stuks) en let daarbij op dat je ze bij het uitnemen niet laat vallen, want hoogstwaarschijnlijk krijg je ze dan niet meer te pakken.

Tip: duw een dot vaseline in de kop van je dopsleutel, hiermee blijft de bout vastplakken bij het uitnemen en valt hij niet tussen/in de carrosserie.

Als je alle bouten hebt uitgenomen, trek je voorzichtig aan de bumper, eerst het linker deel aan de zijkant naar buiten trekken (waar je de torx los hebt geschroefd), duw het uiteinde van de bumper over het kunststof klemdeel heen en trek voorzichtig de bumper naar achteren. Doe dit ook aan de rechterzijde. De bumper moet nu loskomen. (let nog wel even op bedradingen/ aansluiting antenne etc.)

Neem nu de bumper compleet af. Hoewel ik dit in m'n eentje heb gedaan, is het handig om dit met twee man te doen.
(Ik heb een afneembare trekhaak dus de bumper ging vrij gemakkelijk van de auto af, anders is het even pielen� denk ik, pas op dat je de lak op de bumper niet beschadigd) )

Leg de bumper voorzichtig op het kleed.  Haal voorzichtig de binnenbumper uit, deze kun je loshalen door de verschillendeklikaansluitingen langs te lopen en los de klikken. Let even op het de bevestiging van het klepje (voor het sleepoog of i.d., deze zit ook vast aan de binnenbumper en moet je hier even van losmaken)

Neem het binnendeel en het schuimplastic deel uit.

Maak de bumper schoon (die is best wel smerig). Ook de binnenzijde van de kofferbak en de achterkant van de auto kan nu schoongemaakt worden.

Boor de gaten in de bumper (lekker gevoel als het eerste gat erin gaat).  Boor eerst met een 6 mm boor vanaf de achterzijde een gat in de bumper.


Tip: gebruik een houtboor van 6 mm, deze heeft een mooie centerpunt, waarmee je niet gaat glijden 
tijdens het boren, werkt perfect!


FOTO 4

 

houtboor en  klikstekker

Daarna met de bijgeleverde boorset een groter gat (21mm) vanaf de voorzijde. Je gaten voor de te plaatsen sensoren zijn nu klaar. Maak de randen nog wat schoon met schuurpapier/wasbenzine etc.) 
Bij mij waren de te boren gaten netjes aangegeven (gemarkeerd) aan de binnenzijde van de bumper.
Plaats nu de sensoren in de geboorde gaten (in de gebruiksaanwijzing is aangegeven welke sensor op welke plaats moet worden aangebracht (a,b,c en d.)
Druk de sensoren goed vast.

Tip: bij de sensoren zitten ringen (waarvan de ene zijde  breder is dan de andere zijde) waarmee je de sensoren op een scheef deel van de bumper kunt vastzetten, zodat ze loodrecht op je bumper komen staan.

Deze ringen heb ik aan de binnenzijde over de sensoren heen gedrukt, zodat de sensoren nog steviger vastzitten, beetje lijm erop en echt vast!

FOTO 5


de sensorringen waarmee ik de sensoren aan de binnenzijde van de bumper heb vastgelijmd
Nu alle sensoren geplaatst zijn, monteer je het schuimplastic deel en de binnenbumper klink je weer vast aan de bumper zelf. Maak ook het bevestigingskoordje van het klepje weer even vast aan de binnenbumper.
Nu bundel je de 4 kabels en zet ze met tape of tie raps vast aan de binnenzijde van de bumper, waarbij je ze naar de rechterzijde van de bumper geleidt (van af de achterkant van de auto gezien).

N.B. Omdat mijn sierlijst dusdanig beschadigt was heb ik deze ook vervangen (kosten 75 euro ex. bij de dealer, dus nog duurder dan de hele set sensoren  8-(

Eerst schuif je de bumper op de uitstekende pennen  en druk je de bumper voorzichtig richting auto.
De uiteinden van de bumper druk je over de kunststof platen heen die je weer vast draait met de torx schroeven, hiermee klem je de bumper tegen de auto aan. Zorg ervoor dat je de geleidingen goed in de sleuven drukt/geleid en draai de torxschroeven voorzichtig aan.
Nu pop je de onderkant van de bumper weer vast (op een andere manier bevestigen kan natuurlijk ook). Als laatste draai je de 4 bouten van binnenuit weer terug in de bumper (let weer even op de vaseline en laat de bouten niet vallen!).
Draai de bouten aan.( ik zeg altijd vast is vast, dus ga niet te strak aandraaien, de bumper valt er echt niet zomaar af ;-)
Vergeet niet het stekkertje voor de bumperantenne weer in te steken!!

Nu kun je de accu terugplaatsen, nu eerst de + pool aanbrengen (zie sticker op accu afdekkap), en de kunststof strip weer terugklikken (wel even de binnenverlichtingstekkers terugklikken!)

Vergeet niet het ontluchtingsslangetje weer op de accu te drukken!

Nu moeten de sensorkabels naar binnen worden gebracht. Aan de linkerzijde helemaal onderin (onder het achterlicht) zit een plat vlak, waar je een rubberafdichtdop ziet druk deze naar beneden, je merkt dat er wat weerstand is maar druk hem gewoon door. Onder de auto zie je nu het gat waardoor je de kabels naar binnen kunt leiden.

FOTO 6


het achterste stuurapparaat, let op de rubber doorvoerdop die er vak voor zit en waar de sensorkabels doorheen lopen.
Tip: tape het gedeelte kabels goed in, ter plaatse van het gat om beschadigingen te voorkomen!

Boor een gat in de rubberdop waardoor je de kabels steekt (stekker voor stekker erdoorheen duwen).

Trek de kabels op lengte door de dop heen en druk deze van onderaf weer in de carrosserie. (Evt. kun je e.e.a. nog afkitten om goed af te dichten).
Op het platte vlak heb ik mijn achterste stuurapparaat geplakt (er zit een plakstikker bij met klittenband waarmee je het ding stevig op de ondergrond kunt vastplakken) en daarna de stekkers geplaatst.

FOTO 7


het stuurapparaat in de uitsparing bij de rechterwielkast (zie ook de klikstekkertjes aan de draden)

De stekkers in de juiste aansluitingen, maar dat spreekt voor zich (alles is trouwens netjes gelabeld).
Daarna heb ik  het stuurapparaat van spanning voorzien.

(het systeem werkt als volgt. Het wordt geactiveerd door het inschakelen van de achteruit, waarbij alle sensoren worden geactiveerd. Na het intrappen van de rem zijn de voorsensoren nog 30 seconden werkzaam, het systeem detecteert obstakels aan de voorzijde vanaf 70 cm, en aan de achterzijde vanaf 150 cm, waarbij het scherm kleurt van groen, naar rood en aangeeft op welke zijde het obstakel zich bevind en hoever het is verwijderd, waarbij een onderbroken pieptoon overgaat in een ononderbroken pieptoon). Vooral het schermpje erbij werkt in mijn ogen veel plezieriger dan alleen een pieptoon. Tevens is elke sensor los te draaien van de draad (schroefsluiting), zodat bij een defecte sensor, alleen de sensor kan worden vervangen en niet de hele draad tot aan het stuurapparaat.)

Dus nu vanaf het stuurapparaat als volgt:
Een draad naar de massa (zwarte draad)
Een draad naar de +12 v op het remlicht (gele draad)
Een draad naar de +12 v naar het achteruit rijlicht (blauwe draad)

Tip: gebruik even een spanningsmeter (de draadkleuren kunnen verschillen per bouwjaar) en gebruik voor het koppelen van draden van die klikstekkertjes.

Nu moet een kabel naar voren worden getrokken, naar het stuurapparaat van de voorsensoren. Deze heb ik onder de achterbank, bekleding en strippen naar de passagierskant geleid, waar het verhaal straks verder gaat.
Nu kunnen de bodem en de zijkanten van de kofferbak weer terug worden geplaatst en vastgezet.
In principe is het werk aan de achterbumper nu gereed.
De smaak te pakken en de middag was voorbij,  dus de volgende dag met de voorbumper aan de slag gegaan. 

Voorbumper

Lees eerst de omschrijvingen rustig door, er is een los tekstdeel en een gedeelte met illustraties, goed te volgen. Zoek alvast de benodigde gereedschappen en leg een kleed voor je auto.
Om de voorbumper te demonteren volg je de omschrijving in de handleiding:
Verwijder de sierlijsten links en rechts van de voorbumper.

Tip: gebruik een lange/brede  schroevendraaier en steek die vanaf de nummerbord kant voorzichtig onder de sierlijst, hij is nu gemakkelijk te demonteren, ga voorzichtig te werk, klik de nokjes uit.

Draai in de wielkast voor de torx schroeven los (zie foto), waardoor de bumper los komt te zitten van de carrosserie.
Open de motorkap en verwijder de 6 clips. Druk met een pen of kleine schroevendraaier in het midden van de clip, waarna je hem eenvoudig verwijdert.
Klik de stekkers van je mistlampen los, laat de bedrading gewoon hangen.
Draai met een dopsleutel de twee voorste bouten, welke achter de sierlijsten zaten, los en verwijder deze. Nu voorzichtig de uiteinde van de bumper naar buiten trekken en de bumper naar je toe trekken. Dit kun je het beste met 2 man doen.
Na voorzichtig trekken komt de bumper los, let op of je nog meer kabels (lampsproeiers etc) moet loshalen en leg de bumper voor je op het kleed.
Verwijder nu de kunststof binnenbumper dit is wel even wat meer werk dan bij de achterbumper, maar na enig wrikken met een schroevendraaier gaat dit lukken.
Maak ook even de verbinding van het klepje (sleepoog) los van de binnenbumper.
Verwijder ook het schuimplastic deel.
De mistlampen/verstralers kun je gewoon laten zitten.
Maak nu de bumper schoon etc.
Bij de voorbumper zitten helaas geen markeringen waar je de sensoren in kunt plaatsen.
De te boren gaten zul je dus moeten uitmeten. Het midden van de bumper is gemakkelijk te vinden en ook de lasnaden zijn ideaal om vanuit te gaan meten. Ik heb het hart van de sensorgaten 2,5 cm onder de stootstrip geboord. De twee middelste sensorgaten zitten h.o.h. 80 cm uit elkaar en de rechter (of linker) en de buitenste sensoren h.o.h. 35 cm.
Klein probleem is dat je ook 4 stukken uit je binnenbumper moet zagen, want anders passen de sensoren niet. Aan de buitenzijden is dit eenvoudig te doen. Bij de binnenste 2 sensoren boor je ook een gat in de binnenbumper precies waar de sensor komt. Leg daarvoor de binnenbumper los in de bumper om de kijken waar het gat precies moet komen.
Boor ook eerst weer een gat vanaf de binnenzijde naar de buitenkant met een boor van 6 mm. Boor daarna vanaf de buitenzijde naar de binnenzijde het sensorgat (21 mm) met de bijgeleverde boor.
N.B. Bijna alle sets worden met een bijbehorende boor geleverd.

Tip. Haal het kleine boortje uit de bijgeleverde boor (met inbus loshalen) en zet een langere (hout)boor in om zowel door de bumper als de binnenbumper te boren.

Plaats nu de sensoren en verlijm ze aan de binnenkant evt. weer met de bijgeleverde ringen (dit lukt alleen bij de buitenste sensoren). Houd weer de juiste volgorde aan (a,b,c, en d) volgens de handleiding van de sensoren) en druk de sensoren goed vast.

Plaats nu het schuimplastic deel terug en daarover heen klik je de binnenbumper weer vast. Maak ook het bevestigingskoordje van het klepje weer even vast aan de binnenbumper.
Bundel vervolgens de bedrading en breng deze naar de linkerzijde van de bumper (straks moeten we immers aan de passagierszijde bij de auto naar binnen).
Je kunt de kabels vast tapen of met tie raps aan de binnenbumper bevestigen.

Wanneer dit klaar is kun je, het beste met twee man, de bumper terugplaatsen. Schuif de bumper over de pennen op de auto  en klem de uiteinden van de bumper(de zijkanten) over de kunststofplaten (die waar de torxschroeven inzitten). Let daarbij dat de zijkanten van de bumper in de geleidingsstrook (onder de koplamp) komen.
Klik de stekkers voor de verstralers/mistlampen weer in (en evt. sproeiers voor koplampen etc.)

Schoef de bouten voorin (onder de stootstrips) en druk de clips (onder de motorkap en boven de radiator) weer in. Ook onder da auto voor/onderzijde de clips terugplaatsen. Draai als laatste de torxen (in de wielkasten) weer aan en klem daarmee de bumper vast tegen de carrosserie. Plaats de stootstrips weer terug (van buiten naar binnen werkt het gemakkelijkst).
De verder kabels die in de auto moeten worden geleid, heb ik helemaal ingetaped, tot zover de kabels in de auto komen (zie blauwe kabel op de foto).

Om de kabels de auto in te voeren, moet je de rubberdoorvoerdop vinden, die zit aan de passagierskant onder de bekleding. Haal de mat uit en de kunststofstrip bij de deur. Ook de strip onder de versnellingspook uithalen. Hiervoor moet je de clip met het gleufje, een kwartslag draaien met een schroevendraaier, daarna iets aantrekken en dan duw je de strip naar achteren en kun je hem uitnemen (hier achter plaats je straks de bedrading en het voorste stuurapparaat).

Haal ook de plaat onder de dashboardkast uit (2 torxschroeven). Daarna de binnenbekleding naar achteren trekken. Onder de binnenbekleding vind je nog een rubberlaag, deze omhoog duwen, waarna je halverwege de rubberdoorvoerdop vind. Druk deze hard naar voren. Onder de motorkap, vind je links naast de turbo, een hitteschild (het zilverkleurigemateriaal), als je goed kijkt is hiervan een gedeelte geperforeerd, buig dit een beetje en daarachter vind je de rubberdop en het doorvoergat voor de kabels (zie ook de foto).

Boor een gat in het midden van de dop en haal de kabels hierdoor heen.

Voor de kabels vanaf de bumper onder de linkerkoplamp door (zie blauwe kabel op de foto) en maak deze met tie raps vast aan de rest van de kabels tot aan het doorvoergat

FOTO 8.


 

de blauwe draad is de getapete sensorkabels

Duw de stekkertjes 1 voor 1 door de rubberdop en daarna door het gat naar binnen, waarna je de kabel strak trekt en de dop weer terugdrukt (dit gaat wat moeilijk, maar gewoon doordrukken)

Tip: doe dit met twee man, want alleen is het bijna niet te doen.

FOTO 9

de plaats waar de kabel naar binnen gaat naar de passagierszijde, links naast de turbo

Aan de binnenzijde achter de bekleding vind je schuimrubber, hier heb ik een deel van verwijderd (ter plaatse van life hammer op de foto) en daar heb ik het voorste stuurapparaat geplaatst. 

FOTO 10


hier achter de bekleding zit het voorste stuurapparaat (globaal achter de life hammer aan de passagierszijde)

Daar kun je de draad vanaf het achterste stuurapparaat naartoe leiden en in het voorste stuurapparaat klikken. Ook de vier sensordraden in de goed volgorde inklikken. Nu moet er een draad vanaf het voorste stuurapparaat naar het beeldscherm.

Ik heb daarvoor de middenconsoleverwijder (hoe dit moet is elders op dit forum en op het volvo faq te vinden middels de link middenconsole S60)

Even prutsen met de bedrading richting scherm, maar dan moet het lukken.

Het stuurapparaat moet nog spanning en massa hebben. Dit heb ik van de aanstekerbedrading afgehaald, aan het stekkertje hiervan zitten drie draden. Twee paarse (+12v) en een zwarte (massa). De rode en de zwarte draad van het voorste stuurapparaat vastklikken op de juiste draden met de eerder genoemde stekkertjes en klaar.

Nu alles geplaatst is, kun je alles weer terug brengen, bekleding, beschermkap en de twee strips.

Hoe ik het beeldscherm heb geplaatst, zie je op onderstaande foto. Je kunt het schermpje naar voren klikken en nog wat spullen kwijt in het nisje achter het scherm (bijv, de afstandsbediening van de garagedeur)

FOTO 11


het scherm op de middenconsole (onder de parrot)

Het scherm heeft 2 volumestanden en een uit stand (simpel achterop te bedienen).

Testen werkt heet simpel, je loopt voor en achter de auto langs en ziet op het scherm welke sensor in werking is en wat de afstand tot het obstakel bedraagt. 

Ik denk dat deze howto samen met de handleidingen van Volvo het vrij gemakkelijk mogelijk maakt om sensoren te plaatsen. Het is mij in elk geval erg meegevallen. Geduld en even goed nadenken zijn de helft van het werk.

Succes en mochten er nog vragen zijn. Pm me dan maar even.

FOTO'S 12 en 13Het uiteindelijke resultaat
(c) 22-04-2007 - Willem Dijkstra