Archeologische vondst te Best

11-04-2002
Best - Van onze verslaggever - Dat er veel gebeurd in Best is iedereen bekend. Maar dat er tijdens opgravingen aardenwerke kachels gevonden worden is wat nieuws. Hierbij een fotoverslag van onze verslaggever ter plekke:

Na vernomen te hebben dat Best rijk moest zijn aan archeologische schatten, is de bewoner in de onkruidbuurt te Best aan het graven geslagen.

Hieronder ziet u de eerste foto. Gevonden is een deskel van aardewerk. Hier is de amateurarcheoloog G.J. de grond rond het voorwerk vrij aan het maken.
 


 
Onderop de foto is duidelijk zichtbaar dat er nog meerdere scherven gevonden zijn, dus de grond is nog niet uitgeput.
 

 
Hier een iets duidelijker overzicht. De onderstaande scherven zijn geindentificeerd als "laat 20e eeuws terra cotta". Deze worden natuurlijk geconserveerd voor een nader (laboratoriumtechnisch) onderzoek.
 



 
De gebruikelijke puinhoop bij een opgraving. Hier ziet u hoe het gras/mosveld zorgvuldig is uitgestoken om de overlast voor de bewonders zo minimaal te laten zijn. Ook ziet u de plaatstelijke beestenboel genieten van een smakelijk maal.
 

 
Na een flinke tijd graven is het dan zover, en is zijn de grootste stukken gevonden. Links op de foto ziet u de aardenwerk kachel die in vroegere tijden de huizen moesten verwarmen. Deze zijn eind 20e, begin 21e eeuw ook veel gebruikt op de toenmalige terasjes. Het leuke van dit bijzondere model is dat hij ook bruikbaar is als barbeque.
 

 
Hier nogmaals, vanuit een andere hoek. Duidelijk zichtbaar hoe zorgvuldig het een en ander in elkaar gezet is.
 

 
Hier nog een keer een overzichtsfoto. Duidelijk is nu zichtbaar dat het gras/mosveld veel te lijden heeft van de opgravingen.
 
back